Tandvleeszorg en parodontale behandeling

Uw Tandvlees Score: PPS

Gezond tandvlees is essentieel voor een goede mondgezondheid. Het vormt de basis voor je tanden en kiezen en heeft invloed op je algehele gezondheid. Ontstekingen in het tandvlees kunnen namelijk ook effect hebben op je hart, bloedvaten en aandoeningen zoals diabetes.

Gezond tandvlees is meestal roze van kleur. Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder, gezwollen en bloedt sneller, bijvoorbeeld bij tandenpoetsen. Er geldt een eenvoudige regel: gezond tandvlees bloedt nooit.

Het eerste stadium van ontstoken tandvlees heet gingivitis. Als gingivitis niet tijdig behandeld wordt, kan het verergeren tot parodontitis, een ernstiger stadium van tandvleesontsteking. 

Hoe werkt de PPS-score?

Tijdens elke controle meten wij de gezondheid van je tandvlees met behulp van de PPS (Periodiek Parodontaal Screenen).
Dit doen we met een pocketsonde, waarmee we de ruimte tussen je tanden en het tandvlees meten.
Je gebit wordt verdeeld in 4 of 6 gebieden, waarbij elk gebied een score krijgt van 1 tot 3: 

  • PPS 1: Pockets tot 3 mm - Gezond tandvlees. Geen verdere behandeling nodig. We adviseren gebitsreiniging en mondhygiëne-instructies om deze situatie te behouden. 
  • PPS 2: Pockets tot 5 mm - De gezondheid van het tandvlees bevindt zich op een kantelpunt, mogelijk met lichte kaakbotafbraak. Extra gebitsreiniging, instructies en eventueel verder onderzoek zijn nodig. Dit valt onder het paro-preventietraject. 
  • PPS 3: Pockets van 6 mm of dieper - Er is duidelijke afbraak van kaakbot. Meestal is uitgebreider onderzoek en een intensieve behandeling nodig, het paro-traject. 

Paro-preventietraject

Bij een PPS-score 2, en soms ook bij een vroege PPS-score 3, kan een paro-preventietraject worden gestart.
Een paro-preventietraject bestaat uit regelmatige mondhygiëne-(her)instructies en professionele gebitsreiniging boven en onder het tandvlees. Indien nodig leggen we periodiek de conditie van je tandvlees en steunweefsels (zoals kaakbot) vast.

Met goede instructies en regelmatige controles kunnen we de mondgezondheid vaak verbeteren en erger voorkomen. Mocht de situatie toch verergeren, dan kan alsnog een intensiever parodontaal traject worden geadviseerd.

De keuze voor het type traject hangt af van de ernst van de situatie, eerdere behandelingen en persoonlijke factoren. In tegenstelling tot een intensief parotraject wordt bij een paro-preventietraject gewerkt met M- en C-codes in plaats van de uitgebreide T-codes

Parodontale behandeling (Paro-traject)

Wanneer uit de metingen blijkt dat je gevorderde tandvleesontsteking (parodontitis) hebt, starten we een intensief behandeltraject: het paro-traject.

Het doel is het wegnemen van de oorzaken van ontsteking en het herstellen van de gezondheid van het tandvlees. 

Fasen van het paro-traject:

  • Intake - We verzamelen uitgebreide gegevens via een vragenlijst en meten de gezondheid van tandvlees en kaakbot (parodontiumstatus). 
  • Initiële Behandelingen - Gedurende gemiddeld vier afspraken verspreid over 1-2 maanden reinigen we je gebit grondig. Indien nodig gebeurt dit onder plaatselijke verdoving. 
  • Herbeoordeling na 3 maanden - Na de initiële behandelingen krijgt je mond tijd om te herstellen. Vervolgens meten we opnieuw alle waarden en bespreken we de resultaten. 
  • Nazorg - Om herhaling van parodontitis te voorkomen, plannen we regelmatige controles en gebitsreinigingen, meestal elke 3 tot 6 maanden. 
  • Jaarlijkse Evaluatie - Na een jaar meten we alle gegevens opnieuw om de gezondheid te monitoren en de nazorgfrequentie te bepalen.

Een parodontale behandeling is intensief en brengt kosten met zich mee. Je ontvangt vooraf een heldere begroting zodat je dit kunt bespreken met je zorgverzekeraar.

Wij werken volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP) en stellen altijd samen met jou het behandelplan op. Jouw motivatie en inzet zijn bepalend voor het succes van de behandeling! 

Wist je dat?

...de mondhygiënist een belangrijke rol speelt in het voorkomen van tandvleesproblemen?
Maak vandaag nog een afspraak en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen bij een gezonde mond en een stralende glimlach! 

Mondig Vitaal
  • Dalplein 61
  • 3762 BN Soest
  • 035 – 2050910
  • afspraken@mondigvitaal.nl
  • www.mondigvitaal.nl
Openingstijden
  • Maandag  08.30 – 17.00 uur
  • Dinsdag  08.00 – 19.30 uur
  • Woensdag  08.30 – 17.00 uur
  • Donderdag  08.30 – 19.30 uur
  • Vrijdag  08.00 – 17.00 uur

Aangesloten bij